Radio-dj Paul van Dam - Syndicated en Live Radio Shows

7 maart 2020: Lichtschip LV8 – Jenni Baynton houdt open dag.

28/02/2020

zaterdag 7 maart 2020 van 10.00 tot 17.00 uur open dag.

Al ruim 15 jaar is het radiolichtschip Jenni Baynton mede beeldbepalend voor de haven van Harlingen. Het imposante schip, liggend in de Nieuwe Willemshaven, met vuurtoren en zendmast is nadrukkelijk aanwezig. Afgelopen jaren is het schip van binnen en van buiten volledig gerestaureerd. De LV8 is op zaterdag 7 maart (10.00 – 17.00) voor belangstellenden geopend.

De voormalige Lighting Vessel 8 werd in 1949 in Engeland gebouwd om daarna als drijvende vuurtoren dienst te doen op verschillende plaatsen voor de Engelse kust, zoals bijvoorbeeld in de monding van de Thames. In 1991 werd het schip buiten dienst gesteld omdat moderne navigatiemiddelen de taak van baken op zee overnamen.
Daarna kwam het schip naar Nederland om als horecazaak dienst te doen. Dat was geen succes en de LV8 verpauperde volledig. In 2005 werd het lichtschip door een groepje radiomakers gekocht en naar Harlingen versleept. De bedoeling was enerzijds om het zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat te herstellen en anderzijds om aan boord een aantal radiostudio’s te maken. Na een eerste aantal verbouwingen kwamen in het noorden van ons land vanaf het schip tussen 2008 en 2018 via de middengolf de programma’s van Radio Waddenzee. In augustus 2019 10 dagen lang de programma’s van Radio Seabreeze AM 1395.
Nu worden de studio’s incidenteel gebruikt door verschillende radiozenders om er speciale programma’s te maken.

De eerste grote restauratie heeft ruim 10 jaar geduurd. Een groep vrijwilligers heeft zich hiervoor ingezet. Het schip is nu van binnen weer zoals de originele LV8 was. Hutten, verblijfsruimten, kombuis, sanitaire voorzieningen: kortom alles wat een bemanning nodig heeft. Maar ook het ‘vaartuig’ zelf is weer om door een ringetje te halen. Een paar voorbeelden: het indrukwekkende ankersysteem werkt weer en de vuurtoren kan weer worden ontstoken. Alle buitendekken zijn weer zoals ze ooit op zee waren.

Het lichtschip kan op zaterdag 7 maart tussen 10.00 en 17.00 uur door belangstellenden van binnen en van buiten worden bekeken. Medewerkers geven graag tekst & uitleg.
Daarnaast is deze ‘open dag’ meteen ook het startschot voor de volgende fase in de toekomstplannen: aan boord komen ‘multifunctionele’ ruimten voor bijvoorbeeld vergaderingen, exposities en groepsbijeenkomsten. Ook komt er een overnachtingsmogelijkheid voor bezoekers. Voor de verdere ontwikkeling van deze plannen komen de huidige beheerders graag in contact met creatieve mensen die die willen meehelpen en meedenken. De open dag kan daarvoor een mooi startpunt zijn.

De LV8 Jenni Baynton ligt in Harlingen in de Nieuwe Willemshaven/Vluchthaven tegenover het nieuwe visrestaurant ‘Vitamine Zee’.

Uiteraard kunt u ook donateur worden. ga naar: http://www.radiolichtschip.nl

Share