Radio-dj Paul van Dam - Syndicated en Live Radio Shows

Bull Verwey – Oprichter Zee zender Veronica overleden

20/02/2010

Op vrijdag 19 februari 2010 is Bull Verweij op 100-jarige leeftijd overleden. Bull Verweij mag gezien worden als de man die samen met zijn 2 broers Jaap en Dirk het Nederlandse media landschap wist om te ploegen. Op 21 april 1960 begon hij, revolutionair voor die tijd, met commerciële radio vanaf de Noordzee.
De politiek dacht met de start van Hilversum 3 (het huidige 3FM) in 1965 het Veronica luisterpubliek te kunnen overhalen naar deze zender te gaan luisteren. Dat lukte wel in de delen van het land waar Radio Veronica nauwelijks of niet was te ontvangen. In het te ontvangen gebied was Radio Veronica razend populair. Ook na het sluiten van de Britse zeezenders in 1967 ging Veronica door en werd steeds populairder.

Zoals het vaak gaat in de politiek wordt er niet naar de kiezers geluisterd. Het kabinet Den Uijl wist in de persoon van minister van Doorn (PPR, opgegaan in Groen Links) door middel van de ratificatie van het verdrag van Straatburg waar in wet medewerking verlenen aan een zeezender strafbaar werd gesteld, de zeezender Veronica het zwijgen op te leggen. Op 31 december 1974 eindigde het tijdperk zeezender Veronica.

Een smet op zijn carriére was de bomaanslag van 15 mei 1971 op de Mebo 2 van concurrent Radio Nortsea International, waartoe hij mede opdracht voor had gegeven, wat mede het einde van de zeezenders heeft bespoedigd. Hij heeft hiervoor een gevangenisstaf van een jaar moeten ondergaan.

Ik vind het jammer dat in alle memorials die ik op diverse mediasites lees, met nadruk deze gebeurtenis wordt weergegeven. Dit zal mede zijn ingegeven door het ANP, wellicht oudzeer! Dat verdient hij zeker niet. Ik wens zijn familie veel sterkte met dit verlies. Dat hij ruste in vrede.
(Columm Simply paul)

Share