Radio-dj Paul van Dam - Syndicated en Live Radio Shows

Column: De dagelijkse berichtenbalk (Trigger) op RTL-Z, RTL-7

10/08/2009

Op nieuwszenders, waaronder RTL-Z zie je regelmatig een trigger met het “laatste” nieuws voorbijkomen. Inmiddels heb ik op mijn website, net zoiets, een berichtenbalk geplaatst. Bestemd voor mijn bezoekers om een bericht te plaatsen met als doel meer interactie met hen te hebben. Er staan ook mededelingen op van stations waar mijn programma te beluisteren is. Het is best een handig maar ook lastig instrument. Het is zaak om deze goed bij te houden. Oud nieuws zou kunnen betekenen dat de site niet up-to-date is en dat zou kunnen inhouden dat bezoekers niet meer terugkomen. Dat zou jammer zijn. Bij RTL hebben ze ook 2 balken over het scherm lopen. Vandaag om 9 uur keek ik, zoals elke dag, naar RTL-Z. Na het algemeen nieuws en weer volgt direct het financieel nieuws alsmede de trigger voorzien van nieuws en de beurskoers AEX en Midkap. Ik kijk altijd gelijk naar de openingskoersen van de AEX genoteerde bedrijven. Daarboven komen de updates van het nieuws voorbij. Doorgaans is deze gekoppeld aan RTL Teletekst. Wat mij dan opvalt is dat deze nog niet is bijgewerkt en het (oude) nieuws van vrijdag bevat. Op een bepaald moment constateer je dat er een woordenbrij, losse woorden, halve zinnen, voorbijkomen. Na 10 uur loopt het weer op rolletjes. Ik probeer mij een voorstelling te maken hoe zoiets werkt bij de redactie van RTL-Z. Vrijdagmiddag de laatste tekst ingevoerd en op naar de schalen bitterballen. Rond 18.00 eindigt de uitzending en dan weekend. Op maandagmorgen 9 uur weer paraat.

Wat mij intrigeert is dat zo’n grote organisatie, met een uitstekend programma als RTL-Z, dan juist onprofessioneel overkomt. Begint de editor pas na 9.00 uur? Is het een stagiere die eerst nog zijn/haar opdracht moet bijwerken? Is het een redacteur die dat per toerbeurt bijwerkt? Het is niet iets om je druk over te maken maar wel opvallend. Ik heb weleens een mail hierover gestuurd naar RTL maar helaas nooit antwoord op gekregen. Wie weet het antwoord? Ik ben benieuwd! Column Simply Paul
Share