Radio-dj Paul van Dam - Syndicated en Live Radio Shows

Diverse radiozenders stoppen vanwege hogere uitzendkosten, Monique van AM?

10/12/2023

Diverse radiozenders trekken eind dit jaar de stekker uit het uitzenden via de ether of stoppen helemaal in het geval van alleen online uitzenden. De reden zijn de gestegen uitzendkosten.

Radio Monique stopt met uitzenden via de AM en gaat alleen online verder. Hollands Pallet staat de etherruimte op DAB+ in de regio Haaglanden af aan de voor Nederland nieuwe dancezender C-dance. Extra AM uit Amsterdam stopt er helemaal mee, en hetzelfde lot staat diverse online radiozenders in de komende weken te wachten. Voor 1 januari 2024 worden de uitzendingen gestopt en geminimaliseerd. In alle gevallen zijn de hogere uitzendkosten de oorzaak. Toezichthouders vragen meer geld voor uitzendvergunningen, energiekosten stijgen maar vooral de afdracht aan rechtenorganisatie BUMA/STEMRA wordt genoemd.

AM duurder
Maar klopt het dat radiozenders meer afdracht moeten doen aan BUMA/STEMRA? Dat is slechts deels het geval, stelt Annabel Heijen van deze rechtenorganisatie. “De tariefswijziging is geïntroduceerd om de markt juist toegankelijker te maken. Voor de lokale, regionale en landelijke DAB+, FM, en kabeldoorgifte bij bijvoorbeeld Ziggo, KPN of Odido geldt een significante daling in de minimumtarieven, die enthousiast is ontvangen door de markt.” Goed nieuws dus voor meer georganiseerde radiozenders dus. Maar hobbyisten die legaal hun programma’s bijvoorbeeld via AM uitzenden, krijgen met een ander factuurbedrag te maken. “Voor de AM-zenders gaat er inderdaad een hogere vergoeding gelden. BUMA/STEMRA is tot de conclusie gekomen dat de huidige vergoeding niet (meer) in verhouding staat tot de economische waarde van de licentie, te weten het mogen gebruiken van het gehele BUMA/STEMRA-repertoire”, aldus Heijen.
bron: totaaltv.nl

Share