Radio-dj Paul van Dam - Syndicated en Live Radio Shows

Queen of soul Aretha Franklin overleden (76)

16/08/2018

De Koningin van de Soul is dood. Aretha Franklin is heden in Detroit op 76-jarige leeftijd overleden.
Ze kampte al jaren met problemen met haar gezondheid en overleed, in het bijzijn van familie en vrienden, aan alvleesklierkanker. Afgelopen maandag kwam al het bericht dat haar gezondheid fors achteruit ging.

Was zelf altijd al gecharmeerd van haar performance, strijd en zangkwaliteiten. Ik herinner mij nog de prachtige hit uit 1967: I say a little prayer was zelf 14 jaar en maakte toen al een enorme indruk op mij, eveneens haar versie van de soulhit ‘R-E-S-P-E-C-T’ ook uit 1967 werd een strijdlied voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en strijders voor vrouwenemancipatie. „Het werd een strijdkreet voor Afro-Amerikanen, vrouwen en allen die zich benadeeld voelden om hun uiterlijk en om de persoon van wie zij houden.

Door haar gloedvolle, gevoelvolle en doorleefde stem, waarin pijn en trots doorklinken, maakte Aretha Franklin ook van een tamelijk onderworpen vrouwelijk lied uit de jaren 60, ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ een lied over emancipatie.

Franklin kreeg achttien Grammy Awards en werd in 1987 als eerste vrouw opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Ook kreeg ze de National Medal of Arts, de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding.
Het muziektijdschrift Rolling Stone riep Franklin uit tot beste zangeres ter wereld.

Share