Radio-dj Paul van Dam - Syndicated en Live Radio Shows

Radio luisteren via PC/Laptop neemt toe.

10/11/2009

Ik kwam een alleraardigst onderzoek van Leendert van Meerem tegen over het gebruik van radioplatforms en radio luisteren via internet.
In mijn columns heb ik al vaker aangegeven dat ik internetradio een goede toekomst geef, vermits er een eigen identiteit aan een internetstation wordt gegeven. Dus geen copie van Radio 538-Q Music etc.
Het meest gebruikte platform voor luisteren naar radio is de radio/stereo installatie/autoradio (73%). Via een PC/laptop luistert 9% naar radio. Opvallend is dat dit aandeel in de leeftijdgroep 13-19 flink groeit. Met de jaren zal men vertrouwder ermee raken.
Via een Radio/Stereo installatie wordt gemiddeld 20 uur per week naar radio geluisterd. Via de PC/Laptop 7,7 uur, waarbij de middag en avonduren het meest favoriet zijn. Het aantal mensen dat weleens via internet naar radio luistert is duidelijk een groeimarkt. Live luisteren, gepresenteerd of non-stop, heeft de voorkeur (90%). Bekendheid met podcast is onder jongeren beduidend hoger dan onder ouderen (35+) Wat mij opvalt dat het luisteren naar een podcast, ten opzichte van voorgaande jaren, niet groeit.

Mijn conclusie: Ik denk dat podcast te vergelijken valt met de vroegere freaks die cassettebandjes opnamen en dat nu via een podcast doen. (fragmenten, dance, house etc.) Ook echte luisterprogramma’s, zoals beursprogramma’s, cursussen etc. lenen zich er goed voor. De kwaliteit is beduidend hoger.

Zoals al eerder gesteld kan geconcludeerd worden dat luisteren naar radio via pc/laptop een groeimarkt is. Door te communiceren en onderscheidend te zijn en blijven zie ik een mooie toekomst tegemoet voor internetradio. Voor eenheidsworsten zie ik geen toekomst weggelegd.
Column Simply Paul

Share